Taxateren is een verspreking

Heel kort door de bocht, taxateren bestaat niet! Het is een woord dat ontstaan is doordat verschillende woorden door elkaar gehaald worden. Mogelijk komt het door het woord taxateur, een taxateur die taxateert?

Taxateren is ontstaan in de volksmond en in mijn rol als taxateur kom ik het toch regelmatig tegen. Zo krijg ik bijvoorbeeld de vraag van mensen of ik hun huis kan taxateren. Meestal geef ik dan met een knipoog aan dat ik hun huis wel kan taxeren maar dat taxateren moeilijk wordt.

In mijn werk als taxateur krijg ik met behoorlijk wat vakjargon te maken. Wellicht dat je het kent uit stukken die je toegestuurd krijgt van de bank als je de hypotheek aan wil passen. Denk aan opslagrisico, rentemiddeling, ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid enzovoorts. Als je dankt ik zoek “rentemiddeling” toch gewoon even op via de VanDale of het genootschap van OnzeTaal, helaas krijg je dan de melding dat er geen resultaten zijn gevonden.

Bij onder andere dit soort hypotheektrajecten waar een taxatie voor nodig is sta ik altijd klaar voor mijn klanten om ze te helpen hun vragen te beantwoorden!

Taxeren van een woning of bedrijfspand

In de regel krijg je niet zo vaak met een taxateur te maken. De meeste mensen kopen of verkopen niet dagelijks een huis, tenzij ze makelaar van beroep zijn. Als ze dus op zoek zijn naar een iemand die hun huis kan taxeren (of zogenaamd “taxateren”) komen ze al snel bij BloemVastgoed terecht. Althans, als ze in Enschede en omgeving wonen.

Naast woningen taxateren wij bedrijfsonroerendgoed (BOG). Hier horen we het woord taxateren trouwens beduidend minder! Om een goede taxatie te kunnen doen van een bedrijfspand heb je iets meer kennis van zaken nodig dan bij het taxeren van een woning. Er zijn dan ook andere factoren die medebepalend zijn voor de waardebepaling dan bij een woonhuis.

De taxateur taxeert!

Hoe weet je nou of je huis of bedrijfspand op de juiste waarde getaxeerd is? Is er wel rekening gehouden met veranderingen in de markt en inflatie?

Er zijn behoorlijk wat factoren die de waarde bepalen van een pand. Uiteraard het pand zelf maar vergeet ook niet de omgevingsfactoren. Als de gemeente besluit een snelweg aan te leggen tegen je achtertuin aan dan doet dit wat met de waarde van je huis. Is het huis van de buren een bouwval en zorgt dit voor een slordig straatbeeld, ook dan zie je dit terug in de waarde van je woning.

Als register taxateur en ik goed op de hoogte van de ontwikkelingen in de markt, heb ik een gedegen opleiding gevolgd en voldoe aan de erkenningen. Ook zit er op de meeste taxaties nog een toetsing voordat de taxatie uiteindelijk opgeleverd wordt. Dus ja, je mag er vanuit gaan dat de waarde reeel en marktconform is en dat overal rekening mee wordt gehouden.

Taxatie aanvragen of hulp nodig?

Sander Bloem van BloemVastgoed is een erkend register-taxateur en helpt je graag verder. Heb je een taxatie of spoedtaxatie nodig van je woning of bedrijfspand, stuur dan even een bericht via het contactformulier en we nemen spoedig contact op.

Voor alle taxaties rondom verduurzaming en verbouwing, WOZ bezwaar, hypotheekaanvragen en rentemiddeling!

Neem contact op