Veelgestelde vragen en antwoorden over taxaties en de taxateur

Taxeren is voor veel mensen geen dagelijkse kost, voor mij gelukkig wel. De meesten van ons krijgen maar een aantal keer in hun leven met een taxateur te maken. Ik kan me daarom best voorstellen dat hier vragen over ontstaan, zoals waarom een taxatie verplicht is bij rentemiddeling.

Een wat? Ja, dat dus. Je mag van mij verwachten dat ik goed thuis ben in de materie van taxaties en dat mijn kennis up-to-date is. Met onderstaande vragen en antwoorden probeer ik je op weg te helpen. Kom je er niet, bel of mail me gerust.

In een aantal gevallen zijn de kosten voor een taxatie aftrekbaar als je een eigen woning bezit. HIER lees je er alles over! Uiteraard mag je ook contact met ons opnemen als er vragen zijn.

Wanneer er een (grondige) verbouwing plaatsvindt aan een woning of bedrijfspand kan er om meerdere redenen een taxatie nodig zijn. Bijvoorbeeld voor een hypotheek of bouwdepot maar ook voor de verzekering of WOZ waarde.
Lees hier meer over dit onderwerp.

Enige tijd geleden zijn gemeentes begonnen met het aanpassen van de WOZ waardes van koopwoningen en bedrijfspanden. Door de snel stijgende prijzen van onroerend goed vielen de WOZ waardes volgens de gemeentes te laag uit. Daarom zijn er nieuwe WOZ waardes (en bijbehorende verhoogde belastingen) ingesteld. In veel gevallen is er te hoog ingezet door gemeentes waardoor de eigenaar teveel gemeentelijke belastingen betaalt. LEES MEER.
Met een taxatie WOZ kan bezwaar gemaakt worden en dit kan behoorlijk veel geld besparen, soms met terugwerkende kracht voor 5 jaar! Maak nu een afspraak voor een taxatie.

Om in aanmerking te komen voor een hypotheek met NHG (nationale hypotheek garantie) moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Dit heeft te maken met de maximale vastgestelde waarde van een woning voor dat jaar. Elk jaar past NHG deze waarde aan. De koopsom of taxatiewaarde mag niet boven de NHG ’grens’ komen. Lees verder!

Dat heeft te maken met bepaalde eisen die bijvoorbeeld de bank stelt. Wanneer je een hypotheek op een huis aanvraagt draagt de bank een financieel risico. Om zeker te weten dat het onderpand minstens de waarde van de financiering heeft moet het getaxeerd worden door een erkend taxateur. Deze moet NRVT gecertificeerd zijn voor het gebied waarin hij taxeert. Wij zijn gecertifieerd voor WONEN, BV ( bedrijfsvastgoed ) en WOZ.

Het werk van een taxateur bestaat voor een deel uit bezichtigen en het opnemen van een woning of bedrijfspand voor een waardebepaling. Vervolgens stelt de taxateur een taxatierapport op welke soms nog gevalideerd moet worden bij het NWWI ( Nederland Woning Waardering Instituut). Pas daarna kan het taxatierapport worden aangeleverd aan de opdrachtgever.

Er zijn een aantal redenen om je bedrijfspand te laten taxeren. De meest voorkomende zijn aankoop en verkoop van een bedrijfspand. Ondernemingen groeien en soms groeit een onderneming letterlijk uit zijn voegen. Dan zou je kunnen uitkijken naar een groter bedrijfspand of je kunt verbouwen. In beide gevallen zal er een taxatie van een bedrijfspand nodig zijn.

Om verschillende redenen kun je een taxatie nodig hebben voor je hypotheek. Zeker niet alleen voor de aankoop van een woning of bedrijfspand. Wil je een hypotheek oversluiten, middelen (rente-middeling) of verhogen (bijvoorbeeld voor verduurzaming of verbouwing) dan wil de geldverstrekker een taxatie van het onderpand hebben.

Tip! Je kan jaarlijks veel geld besparen als de risico-opslag van de hypotheek af gaat. Heb je al flink afgelost op je hypotheek of is je huis meer waard geworden? Dan kan deze “boete-rente” er soms af. Neem contact op als je hiervoor een taxatie wil aanvragen.

Taxateren bestaat niet, het woord wordt toch wel vaker (ten onrechte) gebruikt. Het werk van een taxateur noem je gewoon taxeren. Dat is wat wij doen!

Wat kost het taxeren van een woning? Die vraag wordt mij regelmatig gesteld maar eigenlijk moet je hem omdraaien, wat levert een taxatie je op? Je hebt namelijk een taxatie nodig om bijvoorbeeld een financiering te krijgen, lagere hypotheekrente of meer krediet. Wij werken niet met een vaste prijs omdat er verschil zit in het soort taxatie en pand of woning. Een taxatie voor een verbouwing is anders dan een taxatie een nieuwe hypotheek.

We horen graag waarvoor je een taxatie nodig hebt, neem vrijblijvend contact op en we geven je dan direct een scherpe prijs door.

Vaak denkt men bij een taxatie huurwaarde aan het laten taxeren van een object door de verhuurder. In de regel komt dit ook het meest voor, als verhuurder wil je graag weten voor welke huurprijs je een woning of bedrijfspand op de vrije markt kunt aanbieden. Maar ook een huurder kan een huurwaardetaxatie laten doen om te bepalen of huurprijs (nog) reëel is.

De afgelopen tijd zijn er veel beleggers geweest die een woning kochten om deze te verhuren. Op zoek naar een woning taxatie ‘verhuurde staat’. Dit doe ik graag!

Binnen 48 uur een taxatie nodig? Neem direct contact op voor snelle afhandeling!

Er kan een situatie ontstaan, bijvoorbeeld bij de aankoop of verkoop van een woning of bedrijfspand waar een spoedtaxatie voor nodig is. Vaak heeft dit te maken met een zeer beperkte bedenktijd, ontbindende voorwaarde financiering, looptijd van de hypotheekofferte, datum overdracht of je wil gewoon snel duidelijkheid. Als je snel zekerheid wil kun je kiezen voor een spoed taxatie. Het is wel belangrijk dat er toegang is tot het object en de NWWI bereikbaar is voor de validatie als het om een woning gaat. Het lukt soms de gevalideerde taxatie gereed te hebben binnen 24 uur na opname van de woning maar in de regel kan vaak 48 uur worden aangenomen.

Wanneer een beleggingspand nu onderdeel is van het privé vermogen ( box3 ) kan het mogelijk interessant zijn uw beleggingspanden onder te brengen in een bv. Vraag uw fiscalist voor meer informatie omtrent deze wijziging. Voor wat betreft de taxaties staan wij graag voor uw klaar.

Pand in verhuurde laten taxeren om te kijken of het mogelijk is deze in een BV onder te brengen? Neem direct contact op voor een afspraak!

Een andere vraag of een taxatie aanvragen?

Sander Bloem van BloemVastgoed is een erkend register-taxateur en helpt je graag verder. Heb je een taxatie of spoedtaxatie nodig van je woning of bedrijfspand, stuur dan even een bericht via het contactformulier en we nemen spoedig contact op.

Voor alle taxaties rondom verduurzaming en verbouwing, WOZ bezwaar, hypotheekaanvragen en rentemiddeling!

Neem contact op