Betaal jij teveel door te hoge WOZ waarde?

Iedere eigenaar van een woning of bedrijfspand heeft ermee te maken; de WOZ beschikking en OZB belasting. OZB staat voor Onroerend Zaak Belasting en valt onder de gemeentelijke belastingen. (net als bijvoorbeeld de afvalstoffenheffing en rioolheffing) De belasting op het eigendom van een pand wordt berekend middels een percentage van de WOZ waarde.

Stel dat een woning een WOZ waarde heeft van € 550.000 en het vastgestelde belastingpercentage 0,12% is, dan wordt er € 660,- aan heffing in rekening gebracht. Maar klopt deze WOZ waarde en dus het te betalen bedrag aan belasting wel?

Gemeenten hebben diverse middelen tot hun beschikking om deze prijzen vast te stellen, maar het blijft een beetje schatten. Afgelopen jaren zijn de WOZ waardes enorm gestegen nadat het systeem is aangepast waarmee de gemeente de waarde bepaalt.

Is jouw pand en/of woning te hoog ingeschat qua WOZ waarde? Dan betaal je mogelijk veel te veel onroerendzaakbelasting. Een taxatie WOZ waarde biedt uitkomst!

Taxatie nodig voor bezwaar WOZ waarde?

Je kunt bezwaar indienen tegen de hoogte van de WOZ waarde welke gebruikt wordt in de berekening van de OZB heffing. In sommige gevallen kun je dit prima zelf doen, maar dat blijkt niet altijd succesvol. Je zult aan moeten tonen waarom deze waarde te hoog is. Is er bijvoorbeeld sprake van achterstallig onderhoud of veroudering, wordt er verkeerd gekeken naar de staat of verkoopwaarde omliggende woningen?

Kom je er niet uit met je gemeente kun je een procedure starten en de rechter een uitspraak laten doen. Ook deze rechter zal je moeten overtuigen en hoe meer bewijsstukken je kunt overleggen des te groter de kans is de kans op succes.

Wil je goed beslagen ten ijs komen, maak dan een afspraak voor een taxatie om de WOZ waarde te bepalen. Deze taxatie geeft een reëel beeld van de marktwaarde van de woning. Dit is de waarde die gebruikt wordt voor de WOZ-waarde.

Hoeveel kan ik dan besparen op de OZB?

In het vorige rekenvoorbeeld gingen we uit van de WOZ waarde zoals deze door de gemeente is vastgesteld. Een hoge WOZ waarde is maar voor één ding interessant, bij wens de woning te verkopen.

Als na taxatie blijkt dat de woning geen marktwaarde heeft van € 550.000 maar € 425.000 dan zit daar nogal wat verschil tussen. Dan wordt de rekensom 0,12% OZB x €425.000 woningwaarde. Dat komt neer op € 510,- onroerendzaakbelasting. Dat scheelt toch € 150,-

Wist je dat je dit bezwaar met terugwerkende kracht in kan dienen?

In sommige gevallen is het mogelijk om de woz aan te passen tot maximaal 5 jaar terug. Wel moet er dan sprake zijn van substantiële afwijkingen tussen de werkelijke situatie en het taxatieverslag van de gemeente.

De kosten voor de taxatie komen in sommige gevallen deels of geheel in aanmerking voor vergoeding door de gemeente. Dit worden proceskosten genoemd.

Mocht je hier meer over willen weten neem dan even contact op!

Taxatie WOZ bezwaar aanvragen of hulp nodig?

Sander Bloem van BloemVastgoed is een erkend register-taxateur en helpt je graag verder. Heb je een taxatie of spoedtaxatie nodig van je woning of bedrijfspand, stuur dan even een bericht via het contactformulier en we nemen spoedig contact op.

Voor alle taxaties rondom verduurzaming en verbouwing, WOZ bezwaar, hypotheekaanvragen en rentemiddeling!

Neem contact op